25 kwietnia 2014

Francuskie z boczkiem, pieczarkami i serem


 
Składniki:
 
1 płat ciasta francuskiego
0,5 kg pieczarek
boczek parzony
ketchup
ser
sól, pieprz
jajko

Pieczarki kroimy w mniejsze plasterki, gotujemy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Ciasto francuskie rozwijamy, pędzelkiem rozsmarowujemy warstwę ketchupu.
Ciasto dzielimy na kwadraty wielkości około 5x5 cm.
Łyżką nakładamy pieczarki, boczek pokrojony w paseczki oraz starty ser.
Zawijamy przeciwnymi bokami, jak na zdjęciu.

Smarujemy rozbełtanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, pod koniec możemy podwyższyć temperaturę do około 220 stopni, aby góra się przypiekła.

Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia, gorące mogą się połamać.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. pyszna rzecz:) praktycznie identyczne można kupić w Biedronce:) ale domowe na bank są lepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W UK dość popularne, da się kupić gotowe do odgrzania, i to mnie zainspirowalo do posuzkania tego przepisu, jutro sprawdze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sprawdzam wlasnie :) Na pewno beda pyszne

    OdpowiedzUsuń