Składniki:
125 ml wody
125 ml wody
60g masła
90g mąki pszennej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie budyniu
owoce (jagody, maliny, borówki)
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia
Do rondelka dodajemy mąkę i energicznie mieszamy.
Odstawiamy do wystudzenia.
Po wystudzeniu masy, dodajemy do niej proszek do pieczenia i dobrze mieszamy.
Stopniowo dodajemy do masy jajka, dobrze mieszamy- powinniśmy uzyskać lepką masę.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Blachę smarujemy kawałkiem masła nakładamy masę, robimy brzeżki aby później budyń nam się nie rozlał.
Pieczemy przez 25min, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
W międzyczasie można przygotować krem.
Nakładamy go gdy ciasto dobrze wystygnie, następnie owoce, najlepsze będą świeże, ja niestety takich nie miałam..
Smacznego!
Widzę inne wydanie karpatki, co nie znaczy, że wcale nie jest ciekawe ;-) na pewno wypróbuję <3
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga kulinarnego: https://bitasmietanka.blogspot.com