16 grudnia 2016

Pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi

Bardzo miękkie, pachnące i szybko znikające pierniczki! Jeżeli jeszcze nie macie swoich w puszce, zapraszam do spróbowania tych!
 
 
Składniki:
 
0,5 kg mąki
300ml miodu
170g masła
paczka przyprawy do pierników
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z pomarańczy
słoiczek powideł śliwkowych
 
Wszystkie suche składniki dodajemy do miski, mieszamy.
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy miód, mieszamy do rozpuszczenia.
Odstawiamy do ostygnięcia.
 
Łączymy wszystkie składniki ze sobą, wyrabiając rękoma gładkie ciasto. Możemy dodać mąkę (ciasto ma przypominać konsystencję plasteliny) aby ciasto nie kleiło się do rąk.
 
 
Na blat obsypany mąką wykładamy pół naszego ciasta, wałkujemy na grubość około 0,5 cm.
Wykrawamy kształty, każdy piernik składa się z dwóch części. Na jeden nakładamy pół łyżeczki powideł, przykrywamy drugim.
 
Pieczemy przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
 Odstawiamy do ostygnięcia, następnie lukrujemy.
 
 


1 komentarz:

  1. Świetne pierniki, pięknie wyglądają a z powidłami muszą smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń