Składniki:
0,5 kg mąki
25g drożdży
2 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki palmy
ok. 250ml mleka
Około pół szklanki mleka podgrzewamy, rozpuszczamy drożdże, możemy dodać łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 10 minut aż drożdże zaczną się pienić.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, rozpuszczoną palmę, żółtka i resztę mleka. Dodajemy wyrośnięte drożdże. Ugniatamy ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk.
Białka ubijamy, dodajemy do ciasta, ugniatamy do jednolitej masy.
Możemy podsypać mąką jeżeli jest zbyt lepkie.
Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Śliwki pestkujemy, myjemy i osuszamy, przekrajamy na pół.
Piekarnik nastawiamy na 190stopni, blachę wykładamy papierem. Układamy ciasto, odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia, Śliwki układamy razem z malinami na wyrośniętym cieście. Wcześniej lekko podsypujemy mąką nakładamy kruszonkę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut do zarumienienia.
A jakie są Wasze ulubione dodatki do drożdżówki? ;-)
Uwielbiam ciasto drożdżowe! Zjadłabym ze świeżymi truskawkami albo malinami - jaka szkoda, że trzeba na owoce czekać do lata...
OdpowiedzUsuńZawsze można wykorzystać owoce mrożone ;-)
Usuń