21 października 2016

Crumble jabłkowo malinowe


 

Składniki:
Na spód:
 
100g schłodzonego masła
300g przesianej mąki
110g cukru pudru + 50g do musu jabłkowego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1kg jabłek
garść świeżych lub mrożonych malin ( nie rozmrażać)
sok z połówki cytryny

Na kruszonkę: 

100g mąki pszennej
100g schłodzonego masła
50g cukru + 3 łyżki brązowego
45g płatków owsianych
 

Masło, mąkę i 110 g cukru pudru ucieramy do czasu aż będą przypominać mokry piasek.
Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, mieszamy dalej, aż powstanie zwarte ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 20 minut.

Do garnka wrzucamy pokrojone w kosteczkę jabłka, dodajemy maliny, wsypujemy pozostały cukier i wlewamy sok z cytryny. Gotujemy ok 20-30 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Naczynie żaroodporne natłuszczamy.



Przygotowanie kruszonki :

Ucieramy mąkę z masłem, aż powstanie tzw. mokry piasek. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.

Ciasto ugniatamy w naczyniu, nakłuwamy widelcem dosyć gęsto, wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Wyciągamy z piekarnika, oprószamy ciasto delikatnie mąką, na to wykładamy owoce, następnie na wierzch kruszonkę, na koniec posypując brązowym cukrem.

Pieczemy około 30 minut, lub do czasu kiedy kruszonka nabierze złocistego koloru.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz