10 kwietnia 2016

Pizzerki! - najlepsze

Składniki:
 
300g mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
20g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka śmietany 18%
3 łyżki oleju
 
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 minut.
Mąkę i sól przesitkować do drugiej miski.
Dodać olej, śmietanę i drożdże, następnie wyrobić gładkie elastyczne ciasto.
Jeśli klei się do rąk to dosypać mąki.
 
Ciasto uformować w kulę i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
Po tym czasie podzielić na mniejsze części i uformować ciasto na pizzerki.
Pozostawić na blaszce przykrytej ręcznikiem na ok. 20 minut.
 
Posmarować sosem i ułożyć ulubione składniki (wystarczy niewiele :-) ).
Piec w temperaturze 220 stopni przez około 7 minut (do zarumienienia brzegów).
 
 
A Wy, jakie dodatki do pizzy lubicie? Czekam na inspiracje! ;-)
 
Smacznego!

6 komentarzy: