Składniki:
Na spód:
150 g herbatników
50 g masła
Składniki na masę:
750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
220 g cukru
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
250 g jagód
Ciastka dokładnie pokruszyć i dodać masło, połączyć składniki razem.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce umieścić wszystkie składniki. Miksować tylko do połączenia się składników, nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
Piec w temperaturze 150 stopni przez około 60 - 75 minut z termoobiegiem.
Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
Sernik wyjąć z piekarnika, delikatnie wyłożyć śmietankową polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień ;-)
Polewa:
250 ml kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Wygląda wspaniale i piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńDziękuje!
UsuńŚwietny sernik! Kolor zachęca do spróbowania:)
OdpowiedzUsuńWięc trzeba wypróbować przepis ;-)
UsuńWygląda zachwycająco!
OdpowiedzUsuńWyglada cudownie! Aż się prosi o zjedzenie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
wypróbuję na pewno!:) dziękuję za przepis i post!
OdpowiedzUsuńo mamo, jaaaaaadłabym<3333
OdpowiedzUsuńMniam, ten sernik narobił mi właśnie ślinotoku ! ;o
OdpowiedzUsuńhttp://anettexstuff.blogspot.com/