12 czerwca 2014

Kruche tartaletki z wiśniami i truskawkami w dwóch kremach.


Składniki:
ciasto:

100g mąki pszennej
50g mąki krupczatki
100g margaryny (zimnej)
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko, śmietanę i margarynę, wszystko siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy ją w folie i odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy , wykładamy nim posmarowane margaryną foremki.
Foremki z ciastem ponownie odkładamy do lodówki.
Po 20 minutach rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, na foremki z ciastem wysypujemy suchą fasolę.
Tartaletki pieczemy 15-20 minut aż ciasto się zarumieni.

 

krem czekoladowy i śmietankowy:
 
opakowanie serka mascarpone
tabliczka gorzkiej czekolady
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru

 
Śmietankę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednilitej masy.
 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masę mascarpone dzielimy, do jednej dodajemy czekoladę, wstawiamy do lodówki aby zgęstniały na około 30 minut.
Nakładamy do wystudzonych tartaletek, dodajemy ulubione owoce.
  
 
Smacznego!
 

1 komentarz:

  1. Pięknie wyglądają te tartaletki muszą być boskie w smaku.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń