Składniki:
ciasto:
100g mąki pszennej
50g mąki krupczatki
100g margaryny (zimnej)
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50g mąki krupczatki
100g margaryny (zimnej)
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko, śmietanę i margarynę, wszystko siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy ją w folie i odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy , wykładamy nim posmarowane margaryną foremki.
Foremki z ciastem ponownie odkładamy do lodówki.
Foremki z ciastem ponownie odkładamy do lodówki.
Po 20 minutach rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, na foremki z ciastem wysypujemy suchą fasolę.
Tartaletki pieczemy 15-20 minut aż ciasto się zarumieni.
krem czekoladowy i śmietankowy:
opakowanie serka mascarpone
tabliczka gorzkiej czekolady
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednilitej masy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masę mascarpone dzielimy, do jednej dodajemy czekoladę, wstawiamy do lodówki aby zgęstniały na około 30 minut.
Nakładamy do wystudzonych tartaletek, dodajemy ulubione owoce.
Smacznego!
Pięknie wyglądają te tartaletki muszą być boskie w smaku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.