22 marca 2014

Snickers

    Składniki:
0,5 kostki masła (z lodówki)
0,5 szklanki cukru
200 g mąki pszennej
1 jajko
2 opakowania mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30%
3 fix-y do śmietany
0,5 szklanki cukru pudru
1 puszka kajmaku krówkowego
2 garście orzeszków ziemnych (niesolonych)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 batony SNICKERS

Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy posiekane zimne masło, rozcieramy je w palcach, wbijamy jajko i zagniatamy jednolite ciasto.
 
Formujemy z niego kulę, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na chwilę (10-20min) do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm, wylepiamy nim formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut. Obciążamy fasolą.
 
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
 
Śmietankę ubijamy z fix-ami, dodajemy mascarpone i cukier puder, mieszamy.
 
Na spód wykładamy masę mascarpone, polewamy na górę karmel, dodajemy orzeszki, rozpuszczoną czekoladę i pokrojone w plasterki batony.
 
Smacznego!

4 komentarze:

  1. ile słodkości:) pycha aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ... istna słodkość, aż mi ślinka cieknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiej uzywalaś blaszki? Chodzi mi o wymiary

    OdpowiedzUsuń