11 marca 2014

Gulasz wołowy z kaszą pęczak

Składniki:
 
600g wołowiny
100g kaszy pęczak
4 marchewki
2 cebule
4 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 szt. listka laurowego
tymianek
4 łyżki mąki
sól, pieprz

Marchewki oczyszczamy i kroimy w talarki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy  w kostkę.
Wołowinę również kroimy w kostkę, oprószamy ją mąką i mieszamy.

W dużym garnku rozgrzewamy olej aby przykrył dno, wrzucamy cebulę i lekko obsmażamy, wyciągamy z garnka i odkładamy.

Wkładamy kawałki mięsa i smażymy z każdej strony aż się zetnie i zbrązowieje.

Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę, czosnek, tymianek, liście laurowe. Zalewamy około litrem wody.

Dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy i gotujemy aż marchewka zmięknie.

Kaszę płuczemy i dodajemy do garnka, gotujemy aż zmięknie, potem zostawiamy aby wchłonęła sos.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. No, fantastyczny to widok, aż ślinka cieknie. Szczególnie dania z dodatkiem pęczaku według mnie są bardzo smaczne, no i oczywiście lekkostrrawne. No cóż pomidor króluje w Polskiej kuchni, dlatego też chętnie gotuję tę potrawę z przecierem Pomidori (zresztą jak w przepisie), bez niego nie wyobrażam sobie w ogóle tego dania. Gotujcie, bo warto ją spróbować. Polecam.

    OdpowiedzUsuń