7 marca 2014

Ostra zupa-krem z pomidorów

Składniki:
 
2l. bulionu warzywnego
puszka pomidorów z puszki
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 marchewki
pietruszka korzeń
mały kawałek selera
1 ząbek czosnku
czerwona papryczka chili
sól
pieprz
100 g śmietany 18%
łyżka vegety lub kostki rosołowe


Seler, marchewkę, pietruszkę i czosnek obieramy, następnie kroimy.
Papryczkę chili myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki, również drobno kroimy.

Warzywa gotujemy aż zmiękną.

Do ugotowanych warzyw dodajemy pomidory z sokiem, przecier pomidorowy, czosnek, papryczkę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą.

Gotujemy jeszcze przez około 10 min. na małym ogniu.

Gotową zupę miksujemy za pomocą blendera.

Każdą porcje ozdabiamy kleksem śmietany i dekorujemy bazylią lub koperkiem. Podajemy ze świeżą bagietka lub grzankami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz