Składniki:
2l. bulionu warzywnego
puszka pomidorów z puszki
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 marchewki
pietruszka korzeń
mały kawałek selera
1 ząbek czosnku
czerwona papryczka chili
sól
pieprz
100 g śmietany 18%
łyżka vegety lub kostki rosołowe
Seler, marchewkę, pietruszkę i czosnek obieramy, następnie kroimy.
Papryczkę chili myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki, również drobno kroimy.
Warzywa gotujemy aż zmiękną.
Do ugotowanych warzyw dodajemy pomidory z sokiem, przecier pomidorowy, czosnek, papryczkę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą.
Gotujemy jeszcze przez około 10 min. na małym ogniu.
Gotową zupę miksujemy za pomocą blendera.
Każdą porcje ozdabiamy kleksem śmietany i dekorujemy bazylią lub koperkiem. Podajemy ze świeżą bagietka lub grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz