17 maja 2014

A na podwieczorek? Drożdżówka z rabarbarem, karmelizowanymi jabłkami i cynamonem!

 
Składniki:
 
0,5 kg mąki
7g suchych drożdży (opakowanie) 
2 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki palmy
ok. 250ml mleka
2-3 łodygi rabarbaru
jabłka
cynamon
 
Około pół szklanki mleka podgrzewamy, rozpuszczamy drożdże, możemy dodać łyżeczkę glukozy, mieszamy i odstawiamy na 10 minut aż drożdże zaczną się pienić.
 
Dodajemy przesianą mąkę, cukier, rozpuszczoną palmę, żółtka i resztę mleka. Ugniatamy ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk.
Białka ubijamy, dodajemy do ciasta, ugniatamy do jednolitej masy.
 
Możemy podsypać mąką jeżeli jest zbyt lepkie.
 
Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Rabarbar myjemy i osuszamy, kroimy na 1cm kawałki, jabłka myjemy, obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnie, podsmażamy z cukrem i cynamonem.
 
Piekarnik nastawiamy na 190stopni, blachę wykładamy papierem. Układamy ciasto, odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia, układamy rabarbar, jabłka , posypujemy szczypta maki, nakładamy kruszonkę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut do zarumienienia.
 
A Wy jakie owoce najbardziej lubicie w drożdżówkach?
 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. O mniam, uwielbiam takie :)
    W drożdżówkach...? Hmm... Rabarbar, jagody, śliwki... Ale też gruszki czy wiśnie, albo jabłka... W ogóle lubię drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń