Składniki:
blacha 24x28cm
300g cukru
400g mąki pszennej
4 jajka
125 ml oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
ok. 0,5 kg marchewek
polewa:
ok. 200g serka homogenizowanego(ja dałam waniliowy)
300g cukru pudru
kilka kropel olejku waniliowego
Przygotowanie tego ciasta jest bajecznie proste i szybkie, więc do dzieła ;-)
Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
Pozostałe składniki na ciasto łączymy ze sobą, mąkę dobrze jest przesiać.
Składniki mieszamy(będą suche, lecz po dodaniu marchewki będzie idealnie ponieważ puści ona sok), teraz dodajemy marchewkę, ciasto możemy ugnieść rękoma, będzie nam łatwiej ;-)
Na blachę, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą wylewamy naszą masę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.
Serek homogenizowany łączymy z cukrem pudrem i olejkiem, wstawiamy do lodówki.
Polewę nakładamy gdy ciasto dobrze wystygnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz