5 kwietnia 2014

Apple Pie

Szybka, prosta, pyszna... szarlotka. Chrupiący spód ciasta w połączeniu ze słodko-kwaśnymi jabłkami i cynamonem to doskonałe połączenie.
W sam raz na popołudniowy podwieczorek ;-)
 Składniki na ciasto:
 
150 g zimnego masła
1 żółtko
1 jajko
30 g cukru pudru
240 g mąki
szczypta soli
 
dodatkowo:
 
żółtko

Wszystkie składniki zagniatamy - można to również zrobić w mikserze. Zagniatamy w kulę i zawijamy w folię spożywczą.

Chłodzić w lodówce przez 30 minut.

Składniki na mus:
 
800 g jabłek
50 g masła
cukier do smaku
2 łyżeczki cynamonu, można również dodać goździki czy rodzynki..

Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy przyprawy,  smażymy na małym ogniu.
Dodajemy jabłka. W trakcie dodajemy cukier. Dusimy chwilę do czasu, aż jabłka zaczną mięknąć.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Wyciągamy ciasto z lodówki. Dzielimy na 2 części - w proporcjach 40% i 60%.
Formę o średnicy 24-26 cm wykładamy większą częścią ciasta ( należy je rozwałkować - najłatwiej zrobić to używając dwóch kawałków folii spożywczej i wałkując między nimi.)

Dzięki takiej metodzie ciasto łatwo będzie można przełożyć do formy.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy ciasto (dzięki niej ciasto nie będzie się podnosić podczas pieczenia).

Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Wyciągamy fasolę i papier. Ciasto odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i ewentualne dodatki .
Drugą część ciasta rozwałkowujemy w folii, wycinamy paski (ja zrobiłam to nożyczkami;-) i układamy na wierzchu jabłek - ważne, by ciasta nie układać na gorących jabłkach, bo się rozpuści.

Ciasto posmarować żółtkiem.
Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temp. do 175 stopni i piec ok. 30-35 minut - do czasu zrumienienia górnej warstwy.
Przed podaniem ostudzić.

Smacznego!

3 komentarze: