Składniki:
2,5 szklanki mąki tortowej
(dodatkowo około szklanki do dosypania)
(dodatkowo około szklanki do dosypania)
7g suchych drożdży
130ml letniego mleka
1 jajko i 1 żółtko
1/4 szklanki cukru
80g masła
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
50g masła
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cynamonu
Do rozczynu dodajemy mąkę, jajko, żółtko, cukier, sól i mieszamy, dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeżeli ciasto zbyt mocno lepi się do rąk, dodajemy więcej mąki. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (ciasto powinno być w dość dużej misce).
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy dość cienko na prostokąt o wymiarach 30x60cm, smarujemy
50g rozpuszczonego masła i oprószamy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Zwijamy dość ciasno wzdłuż dłuższego boku jak roladę, kroimy na ukos tworząc kawałki i bokach ok 2cmx7cm.
Każdy kawałek przyciskamy drewnianym trzonkiem przez środek do samego dołu, uważając jednocześnie, by nie przeciąć ciasta.
Układamy na blasze pozostawiając dość duże odstępy, ponieważ drożdżówki sporo urosną.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok 20 minut na złoty kolor.
Zdejmujemy z blachy dopiero po przestudzeniu. Ciepłe mogą się połamać.
Smacznego!
Chętnie bym zjadła taką bułeczkę :)
OdpowiedzUsuń