1 marca 2014

Zupa krem z brokułów

Pyszna i pożywna zupa-krem z brokułów, najlepsze pomysły na obiad przychodzą spontanicznie ;-)
Bardzo sycąca i bardzo zielona ;-)
 
Składniki:
 
500 g brokułów, mogą być mrożone
2 l. bulionu
3-4 ziemniaki
2 marchewki
1 średni seler
1 korzeń pietruszki
koperek
natka pietruszki
3 kostki rosołowe
ziele angielskie
liść laurowy
vegeta
pieprz i sól
jajko
szczypta gałki muszkatołowej

 
Gotujemy wywar z kostek rosołowych w 2 litrach wody.
 
Następnie dodajemy drobno pokrojone warzywa, oprócz brokułów, przyprawy i pietruszkę.
Gdy warzywa zmiękną, dodajemy brokuły i gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
 
Odlewamy wodę do osobnego garnka, tak aby warzywa nie miały jej zbyt dużo.
Liście laurowe wyrzucamy, dokładnie wszystko miksujemy lub blendujemy.
Zupa powinna być gęsta, ale nie aż ta, żeby łyżka stała.

Dodajemy wodę z wywaru i dalej mieszamy, tak aby zupa miała konsystencję śmietany.
Dodajemy szczyptę gałki dla mocniejszego smaku, ale tylko odrobinę aby zupa nie była gorzka.

Ozdabiamy świeżym koperkiem i jajkiem na twardo. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz