4 lutego 2014

Biała!

Nigdy nie byłam fanką białej kiełbasy, ale w tej wersji jest naprawdę dobra. Polecam!
 
Składniki:
biała kiełbasa
cebula
majeranek
sól
pieprz
olej
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Kiełbasę w całości, tzn. nie odcinamy poszczególnych kawałków, wkładamy do szerokiego garnka, patelni, brytfanny (żeby kiełbasa była na dnie w jednej warstwie).
Zalewamy wodą tylko tyle aby lekko przykryła kiełbasę.
Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 min, żeby kiełbasa lekko zmiękłą.

Po tym czasie, gdy woda wyparuje dolewamy olej, tylko odrobinę, a kiedy się zrumieni odwracamy na drugą stronę i zmniejszamy ogień.

Dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu ok. 15-20 min. Na koniec sypiemy majerankiem, solą i pieprzem do smaku.

Podajemy koniecznie z chrzanem!

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Hmm biała kiełbasa kojarzy mi się grillem, jak również w tym przypadku smażona z cebulką na patelni. Muszę przyznać najlepiej smakuje podawana z piwem (oczywiście w przyzwoitych ilościach :P), a tak na poważnie na uwagę przemawia do mnie dodatek ketchupowo - musztardowy (gomarowski ketchup łagodny z musztardą koniecznie kielecką :?). Warto spróbować, zachęcam.

    OdpowiedzUsuń