31 stycznia 2014

Ciasto czekoladowe

Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
0,5 szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 duże jajka
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
Jajka ubijamy na gładką masę, następnie dodajemy najpierw składniki mokre: mleko, olej.
Później suche: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao.

Gotową masę przelewamy do formy na ciasto.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.

polewa:
 
W garnku rozpuszczamy pół tabliczki gorzkiej i pół tabliczki mlecznej czekolady ciągle mieszając, gdy ta się rozpuści, dolewamy około pół szklanki mleka, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasto,idzie do ulubionych
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń