22 stycznia 2014

Ciasteczka z marmoladą

Składniki:
 
4 szklanki mąki pszennej
250g masła
1 szklanka gęstej śmietany 18%
cukier waniliowy
20g drożdży
marmolada lub gęsty dżem
cukier puder do posypania

Drożdże mieszamy ze śmietaną do rozpuszczenia.
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier waniliowy i śmietanę z drożdżami.
 
Łączymy wszystkie składniki.
Ciasto powinno być gładkie.

Rozwałkowujemy na grubość 3mm i  kroimy na kwadraty o boku 5 cm.
Na środku każdego kładziemy łyżeczkę marmolady lub gęstego dżemu i zlepiamy przeciwległe rogi.
 
Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Sypiemy cukrem pudrem.
 
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz