31 stycznia 2015

Rogaaaliki drożdżowe!

Delikatne, mega mięciutkie, pulchne, szybko znikające rogaliki. Najlepszy przepis jaki wypróbowałam!
 

Składniki:
 
550 g mąki + do podsypania
40 g świeżych drożdży
200 ml śmietany 18%
1 szklanka mleka
2 jajka
4 łyżki cukru
80 g roztopionego masła
szczypta soli
marmolada 
 
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy 2 łyżki cukru.
Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut.
 
W małym rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy.
 
W tym czasie przesiewamy mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli, jajka, śmietanę, wyrośnięte drożdże i wystudzone masło.
 
Zagniatamy ciasto, dodając ewentualnie mąki aby odeszło od rąk, formujemy kulę. Przykrywamy ręcznikiem/kocem i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
 
Po tym czasie ciasto dzielimy na części i każde rozwałkowujemy na cienki prostokąt. 
Wycinamy trójkąty. Na każdym układamy 1 łyżeczkę nadzienia.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni  Studzimy na kratce.
 
 
 
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ,inne,wszystko ,co drożdżowe,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny przepis, już wiemy, co jutro będzie do kawy
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com
    Amanda&Hubert

    OdpowiedzUsuń