Delikatne, mega mięciutkie, pulchne, szybko znikające rogaliki. Najlepszy przepis jaki wypróbowałam!
Składniki:
550 g mąki + do podsypania
40 g świeżych drożdży
200 ml śmietany 18%
1 szklanka mleka
2 jajka
4 łyżki cukru
80 g roztopionego masła
szczypta soli
marmolada
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy 2 łyżki cukru.
Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut.
W małym rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy.
W tym czasie przesiewamy mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli, jajka, śmietanę, wyrośnięte drożdże i wystudzone masło.
Zagniatamy ciasto, dodając ewentualnie mąki aby odeszło od rąk, formujemy kulę. Przykrywamy ręcznikiem/kocem i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na części i każde rozwałkowujemy na cienki prostokąt.
Wycinamy trójkąty. Na każdym układamy 1 łyżeczkę nadzienia.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni Studzimy na kratce.
Smacznego!
Uwielbiam takie ,inne,wszystko ,co drożdżowe,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńcudowny przepis, już wiemy, co jutro będzie do kawy
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Amanda&Hubert
Dajcie znać jak wyszły!
UsuńPozdrawiam;-)