Ahh babko.. jak długo Cię nie było.. Po długiej nieobecności w końcu wróciłaś, co prawda tylko na chwilę bo zaraz zostałaś zjedzona ale zawsze to coś! ;-)
Składniki:
6 jaj
szklanka cukru
cukier waniliowy
2 i 1/4 szklanki mąki
szczyptę soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
2 łyżki kakao
płatki migdałowe
płatki migdałowe
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Przesianą mąkę łączymy z solą i proszkiem do pieczenia. Całość dodajemy do ubitych jaj.
Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, następnie dodajemy olej, mieszamy.
Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, następnie dodajemy olej, mieszamy.
Formę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Do środka przekładamy 2/3 ciasta, po czym do reszty dodajemy kakao i ponownie mieszamy.
Masę kakaową wylewamy na jasną, możemy przemieszać lub zostawić, ja zrobiłam dwie warstwy. Posypałam płatkami migdałowymi.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, 180 stopni na 45 minut. Ja piekłam z termoobiegiem.
Zawsze lepsze coś niż nic :) Babka wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń