14 grudnia 2013

Sernik brownie z malinami

Składniki:
 
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
400 g cukru pudru
5 jajek
110 g mąki pszennej
400 g sera kremowego
cukier waniliowy 
maliny (mogą być mrożone) 
Blaszkę 20 x 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
Masło i 250 g cukru pudru miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksujemy przed dodaniem kolejnego. Wlewamy roztopioną czekoladę, dalej miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy. 3/4 mikstury wykładamy do blaszki.
W drugiej misce ucieramy ser, resztę cukru, 2 jajka i cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję.

Wylewamy masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wylewamy resztę masy czekoladowej i układamy maliny.
Pieczemy w 170 stopniach przez 45 - 60 minut. Studzimy w ciepłym, ale otwartym piekarniku. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wspaniałe połączenie, taki sernik musi byc pyszny :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń