22 października 2013

Tarta z jagodami



Składniki:
ciasto:
 
100 g
200 g mąki
100 g cukru pudru
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 jajko
krem:
200 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
300 g świeżych jagód

Z podanych składników zagniatamy ciasto, które na godzinę należy wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy krem.

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i serek mascarpone. 
Chłodzimy w lodówce.

Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. i wykładamy formę do tarty nasmarowaną masłem. 

Nakłuwamy widelcem, nakrywamy folią aluminiową - rozłożyć na niej np. fasolę (aby ciasto zbyt nie urosło), wstawiamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni.


Po 15 minutach zdejmujemy folię - ponownie wkładamy do piekarnika na 15 min.
Gdy ciasto będzie miało złoty kolor wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Na zimny spód nakładamy krem mascarpone i na wierzch układamy jagody.
 

 
 
Smacznego!

2 komentarze: