20 października 2013

Papryka zapiekana serem pleśniowym

Szynka doda wędzonego aromatu potrawie, dzięki czemu będzie ona wyraźniejsza i ostrzejsza.
Zapiekana papryka idealnie nadaje się na przyjęcia, zaciekawi nawet tych wybrednych ;)
Składniki:
 
świeża papryka
szynka szwarcwaldzka
ryż brązowy lub biały
ser pleśniowy
mięso mielone
jajko
cebula
bułka tarta
czosnek
świeża bazylia
sól, pieprz
olej

Ryż gotujemy w osolonej wodzie,  mięso mielone wrzucamy do miski, wbijamy jajko, trochę bułki tartej, solimy, pieprzymy do smaku. Wszystko mieszamy i całą masę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.
 
Kroimy cebulę w kosteczkę, czosnek, siekamy bazylię. Kiedy mięso lekko się zarumieni,  dorzucamy je na patelnie, mieszamy. Na sam koniec dodajemy ryż.
Ewentualnie przyprawiamy do smaku.
 
Odcinamy górną część papryki razem z ogonkiem i wyciągamy nasiona, myjemy.
Środek papryki wykładamy szynką szwardzwaldzką, 1-2 plasterki i na to ugniatamy farsz.
Ser pleśniowy kroimy w plasterki i kładziemy na paprykę,  przykrywamy górną częścią papryki.
 
Zapiekamy 15-20 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz