18 sierpnia 2014

Crostata z porzeczkami!

Kruche ciasto to drugie za drożdżowym w kategorii moich ulubionych. Czas na kwaśne porzeczki, przełamane słodkim kruchym ciastem w sam raz na niedzielne popołudnie. Do tego szybko się przygotowuje.
 
 
Składniki:
 
200 g mąki
1 jajko
2 łyżki śmietany 30%
50 g cukru
100 g masła
0,5 kg porzeczek 
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru
 
(przepis ze strony makecookingeasier.pl zmodyfikowany przeze mnie)
 
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, jajko i śmietanę. Ciasto zagniatamy i odkładamy na około 30 minut do zamrażalnika.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Porzeczki dokładnie myjemy, obieramy z gałązek.

Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy bułką tartą, układamy porzeczki. Posypujemy cukrem. Boki ciasta zawijamy. Ciasto pieczemy ok. 25 minut, do momentu aż boki zbrązowieją.
 
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Mocno porzeczkowa,nie jadlam takiej nigdy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ze wszystkim ogrodowych owoców porzeczki są najlepsze, więc na pewno wypróbujemy przepis

    OdpowiedzUsuń