18 kwietnia 2014

Karpatka!

Składniki:

125 ml wody
60g masła
90g mąki pszennej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie budyniu
owoce (jagody, maliny, borówki)


Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia
Do rondelka dodajemy mąkę i energicznie mieszamy.
Odstawiamy do wystudzenia.

Po wystudzeniu masy, dodajemy do niej proszek do pieczenia i dobrze mieszamy.
Stopniowo dodajemy do masy jajka, dobrze mieszamy- powinniśmy uzyskać lepką masę.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Blachę smarujemy kawałkiem masła nakładamy masę, robimy brzeżki aby później budyń nam się nie rozlał.

Pieczemy przez 25min, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

W międzyczasie można przygotować krem.
Nakładamy go gdy ciasto dobrze wystygnie, następnie owoce, najlepsze będą świeże, ja niestety takich nie miałam..

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz