25 listopada 2013

Tarta ze śliwkami, gruszkami i bezą


 
Składniki:
ciasto:
 
250 g mąki
125 g masła
4 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
 
beza:
 
3 białka
150 g cukru pudru
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
 
owoce:
 
6 dużych śliwek
3 dojrzałe gruszki
 
Mąkę mieszamy z cukrem i dodajemy masło, kroimy je i zacieramy palcami tak by połączyło się z mąka i cukrem. Dodajemy żółtko i  łyżkę zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je i umieszczamy w naczyniu do pieczenia, dno nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 20 minut.

Śliwki myjemy i drylujemy, kroimy w kostkę, natomiast gruszki obieramy ze skórki i także kroimy w kostkę.

Śliwki podsmażamy kilka minut, po tym czasie dodajemy gruszki i smażymy jeszcze 3 minutki.

Ciasto przykrywamy papierem i obciążamy grochem lub fasolą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni  i pieczemy ok 8 minut, po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 7 minut.

Gdy ciasto się piecze przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywna pianę, gdy się ubije dodajemy po łyżce cukru nieustannie ubijając bezę. Pod sam koniec dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i ubijamy jeszcze 2-3 minutki.

Na spodzie układamy podsmażone owoce a na nich rozprowadzamy bezę. Tarte ponownie zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mmm, pysznie wygląda. Podoba mi się ten gruszkowo-śliwkowy miks :)

    OdpowiedzUsuń