- 4 jajka
- 250g margaryny
- 250g maki
- 250g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duża cytryna
Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę topimy w garnku. Żółtka ucieramy na puszystą masę z margaryną i cukrem. Dodajemy startą na tarce na małych oczkach cytrynę, wcześniej sparzoną.
Ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodajemy do masy.
Ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodajemy do masy.
Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Foremkę na babkę smarujemy masłem (lub margaryną) i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do foremki.
Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu babkę wyciągamy z piekarnika, studzimy, polewamy lukrem. | ||
Cukier puder razem z sokiem z cytryny bardzo dokładnie mieszamy, rozcieramy łyżką. Lukrujemy babkę po lekkim przestudzeniu. Smacznego! |
Musiała ślicznie pachnieć!
OdpowiedzUsuń