2 marca 2017

Drożdżówki makowe




Składniki:
 
2,5 szklanki mąki tortowej
(dodatkowo około szklanki do dosypania)
25g świeżych drożdży
130ml letniego mleka
1 jajko i 1 żółtko
1/4 szklanki cukru
80g masła
1/2 łyżeczki soli
    dodatkowo:
    50g masła 
    masa makowa
     
     
    Masło rozpuszczamy i lekko studzimy, drożdże kruszymy do letniego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

    Do drugiej miski dodajemy mąkę, jajko, żółtko, cukier, sól i mieszamy, dodajemy rozczyn, następnie rozpuszczone masło i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeżeli ciasto zbyt mocno lepi się do rąk, dodajemy więcej mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę (ciasto powinno być w dość dużej misce).

    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy dość cienko na prostokąt o wymiarach 30x60cm, smarujemy
    50g rozpuszczonego masła i wykładamy masę makową.

    Zwijamy dość ciasno wzdłuż dłuższego boku jak roladę, kroimy na ukos tworząc kawałki i bokach ok 2cmx7cm.

    Każdy kawałek przyciskamy drewnianym trzonkiem przez środek do samego dołu, uważając jednocześnie, by nie przeciąć ciasta. Odstawiamy na 15 minut.
     
    Układamy na blasze pozostawiając dość duże odstępy, ponieważ drożdżówki sporo urosną.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok 20 minut na złoty kolor.
    Zdejmujemy z blachy dopiero po przestudzeniu. Ciepłe mogą się połamać.
     

     

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz