6 kwietnia 2016

Sernik jagodowy

 
Składniki:
 Na spód:
 
150 g herbatników
50 g masła
 
Składniki na masę:
 
750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
220 g cukru
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
250 g jagód
 
Ciastka dokładnie pokruszyć i dodać masło, połączyć składniki razem.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
 
 
W misce umieścić wszystkie składniki. Miksować tylko do połączenia się składników, nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
 
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
 
Piec w temperaturze 150 stopni przez około 60 - 75 minut z termoobiegiem.
Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
 
Sernik wyjąć z piekarnika, delikatnie wyłożyć śmietankową polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut.
 
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień ;-)
 
Polewa:
 
250 ml kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
 
Wszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać.
 

Smacznego!
 
 
 

9 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale i piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny sernik! Kolor zachęca do spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada cudownie! Aż się prosi o zjedzenie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. wypróbuję na pewno!:) dziękuję za przepis i post!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, ten sernik narobił mi właśnie ślinotoku ! ;o
    http://anettexstuff.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń