4 grudnia 2013

Donuts




Składniki:
 
400 g mąki
kostka twarogu
120 ml mleka
100 g cukru
100 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą wsypujemy do miski, następnie dodajemy cukier, mleko, olej, jajko oraz pokruszony twaróg. Zagniatamy gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Następnie wycinamy z niego duże kółka, a w środku każdego dużego kółka małe kółko (np. kieliszkiem).

Oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Usmażone oponki odkładamy na ręczniku papierowym, a następnie oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz