28 listopada 2013

Crepes suzette


Pyszne, pomarańczowe naleśniki. Moje wersja bez alkoholu, świetna alternatywa dla zwykłych naleśników.

 
Składniki:
150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
łyżka masła

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, mleko i sól. Mieszamy.

Dodajemy masło, (nie roztapiamy go wcześniej) ugniatając je z naszą masą, powinno się oddzielić od reszty składników. Porcję masy wlewamy na rozgrzaną patelnię bez dodawania oleju, masło roztopi się na patelni i naleśniki nie przypalą się. Smażymy z każdej strony do zarumienienia się naszych naleśników.

Sos pomarańczowy:
(na 4 - 5 naleśników)
3 łyżki cukru
sok z 1/4 cytryny
skórka z 1 pomarańczy
sok z 1 - 2 pomarańczy (nie mniej niż 1/2 szklanki)
1 pomarańcza pokrojona w kostkę
 
dodatki:
 
bita śmietana
twaróg, ja użyłam go zamiast mascarpone, akurat miałam w lodówce;-)
Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię o średnicy około 20 cm, na środek wsypujemy cukier i skrapiamy go sokiem z cytryny. Trzymamy patelnię na średnim ogniu bez mieszania przez około 2 minuty - w tym czasie cukier zacznie bulgotać, powstanie gęsty syrop, który z czasem zacznie się rumienić.
Gdy syrop będzie brązowy (należy uważać, aby cukier się nie przypalił, bo będzie gorzki i cały sos się nie uda) dodajemy skórkę oraz sok z pomarańczy i szybko mieszamy. Dodajemy pomarańczę pokrojoną wcześniej w kostkę, mieszamy.
Naleśniki posmarowane twarogiem składamy w trójkąty, kładziemy na patelni, co jakiś czas obracając ostrożnie. 
   
 Smacznego!

1 komentarz: