18 października 2013

Pierogi z jagodami

Składniki:
 
300 g przesianej mąki pszennej
200 ml przegotowanej wody
szczypta soli
1 łyżeczka oleju
300 g jagód,  mogą być świeże, mrożone lub zaprawione wcześniej
 
dodatkowo:
 
śmietana, jogurt naturalny, typu greckiego..

Jagody możemy również zamienić na inne owoce, np. truskawki czy maliny ;)
Jagody delikatnie płuczemy, odstawiamy.

Przygotowujemy cienkie ciasto, do miski z przesiana mąką dodajemy sól, olej i wyrabiamy stopniowo dolewając wodę.
Przez około 5 minut zagniatamy, ciasto nie powinno kleić się nam do rąk.
Rozwałkowujemy i brzegiem szklanki wykrawamy kółka.
Na każdym kładziemy po łyżce nadzienia, pierogi trzeba dokładnie zlepić, aby nie rozpadły się podczas gotowania.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku po kilka sztuk na raz.

Jeżeli chcielibyśmy je zamrozić, odkładamy na wystygnięcia np. na kratkę, kiedy zrobią się "suche", układamy w pojemniku i mrozimy.

Smacznego!
Czas na pierogi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz