26 października 2013

Babka mocno cytrynowa

  • 4 jajka
  • 250g margaryny
  • 250g maki
  • 250g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża cytryna
Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę topimy w garnku. Żółtka ucieramy na puszystą masę z margaryną i cukrem. Dodajemy startą na tarce na małych oczkach cytrynę, wcześniej sparzoną.

Ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodajemy do masy.

Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

Foremkę na babkę smarujemy masłem (lub margaryną) i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do foremki.
 
Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu babkę wyciągamy z piekarnika, studzimy, polewamy lukrem.


Cukier puder razem z sokiem z cytryny bardzo dokładnie mieszamy, rozcieramy łyżką. Lukrujemy babkę po lekkim przestudzeniu.




























Smacznego!

1 komentarz: